Radoš 22. Smotra dječjeg folklora 07.svibnja 2016. 03.06.2016.

U subotu 07. svibnja 2016.  godine mlađa  i tamburaška skupina KUDa „LIPA“ Lipovljani u pratnji roditelja i voditelja uputili su se na  22. Smotru slovačkog dječjeg folklora. Iako je  Radoš od Lipovljana udaljen gotovo 300 kilometara najmlađi članovi KUDa „ LIPA“ put su jako dobro podnijeli , za njih je put bio veliki izazov.

Slika uz naslov

Uz male lipaše na put su krenuli učenici koji u Osnovnoj školi Josipa Kozarca uče slovački jezik po modelu C. U Radošu su nas dočekali gostoljubivi domaćini , koji su nas odveli na presvlačenje u Osnovnu školu Radoš . Potom smo se svi zajedno uputili prema društvenom domu u Radošu koji se nalazi u centru sela među stogodišnjim lipama. Nakon pozdravnih riječi predsjednika MS Radoš Zlatka Pucovskog , prisutnima se obratila tajnica Saveza Slovaka Branka Baksa. Sve nazočne je također toplo pozdravio Veleposlanik Slovačke republike u Hrvatskoj Nj.E. Juraj Priputen. Dvadeset i drugu Smotru slovačkog dječjeg folklora otvorio je predsjednik Saveza Slovaka  Mirko   Vavra. Članovi mlađe folklorne skupine pomno su pratili nastup svojih vršnjaka. Nakon najave MS Lipovljani nastupili su učenici Osnovne škole Josipa Kozarca koji uče slovački jezik i kulturu po modelu C. Petra Turas, Ivan Turas, Anderea Mirković , Matej i Toni Hepner izveli su pjesmu „Konik na podbreži“- pratnja Tomislav Hepner na harmonici. Pjesma je bila osvježenje za folklorni nastup – nešto drugačije.  Članovi mlađe skupine KUDa „ LIPA“ publici su se predstavili dječjim pjesmama i igrama „ Zlata brana“,  „ Lapkana polka“, „Čižiček, čižićek“ i „ Vlk a kozy“ koreografiju je postavio Tihomir Krmek , djecu je na nastupu pratila Ivana Toth, – pratnja tamburaška skupina KUDa „ LIPA“ voditelj profesor glazbe Franjo Rodić . Djeca su nagrađena burnim aplauzom . Ples su izveli: Matejaš Tamara, Ćosić Lucija, Toth Hana, Jurić Iva, Jurić Ana, Sladojević Roberta, Turas Petra, Mirković Andreja, Turas Ivan, Matejaš Nikola, Biljuš Marko. U pratnji i navijanju su bili roditelji: Ćosić Slađana, Sladojević Renata, Biljuš Ivana, Matejaš Dubravko, Turas Katarina i Hepner Dijana. Glazbenu su pratnju izveli članovi tamburaškog sastava KUD LIPA: Rodić Franjo, Bastalić Mario, Maršon Antun, Dorić Vlado, Ksenić Karlo, Štavalj Stjepan, a pridružio im se na harmonici i Tomislav Hepner. U vodstvu i organizaciji puta su bile Marica Tisaj i Ivana Toth. Po završetku nastupa slijedila je zaslužena večera  i povratak u Lipovljane.

Tijekom cijelog putovanja u autobusu, tamburaši su bili neumorni , povratak kući začinili su ležernim zvucima tamburice, a pridružili su se i mladi folkloraši koji su svojom pjesmom uljepšali ozračje u autobusu . Povratak u Lipovljane u kasnim večernjim satima bio je za sve umorne ,ali zadovoljne sudionike ovog nastupa još jedna potvrda dobrog i stručno organiziranog rada sa mladima.

Dubravko Matejaš trudio se tijekom cijelog puta zabilježiti sve značajne trenutke, nastup je popratio foto i video uratkom. (mt)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.