S godišnje skupštine 22.1.2011.

22.01.2011 PREDSJEDNIK JOSIP KRAJČI – POZDRAV NA  FUJARI

Matica slovačka u Lipovljanima u subotu 22. siječnja godišnjom skupštinom javno je započela  svoju 15. obljetnicu djelovanja. Puna dvorana Društvenog doma članova i brojnih gostiju bila je potvrda dokazano kvalitetnoga rada MS na očuvanju idenditeta te nacionalne manjine,  ne samo u Lipovljanima, već i šire u Hrvatskoj i međunarodnoj razini. Među brojnim uzvanicima skupštini su prisustvovali i Andrija Rudić zamjenik županice SMŽ, Mario Ribar, načelnik Općine Lipovljani, Zlatko Heršak, predsjednik Društva slovačko-hrvatskog prijateljstva. Nakon otpjevanih hrvatske i slovačke himne skupštinu je otvorio predsjednik MS Branko Vincent. Ivanu Hudecu, inače predsjedniku utemeljitelju MS, a ovoga puta u ime verifikacijske komisije,  radosno  je bilo izvijestiti da je od 77 članova njih 90 posto nazočno skupštini, a osobito da se uoči nje za upis u članstvo prijavilo još tridesetak osoba.

Iz bogatog izvješća tajnice Marice Tisaj osjetila se dinamika prošlogodišnjeg rada: od brojnih nastupa u mjestu, gdje je u svibnju održana i vrlo uspješna  16. smotra dječjeg slovačkog folklora Hrvatske do studijskih putovanja, obnove slovačke etno kuće, spoznaje slovačke baštine u Lipovljanima prvih desetljeća prošlog stoljeća otkrićem iznimno vrijednog fotografskog materijala… MS, a što je spomenulo više govornika među kojima i zamjenik županice Andrija Rudić, aktivno se uključila u obnovljene «Lipovljanske susrete».

Najavljen je i ovogodišnji vrlo sadržajan rad. U njegovom se ozračju osjeća da se Slovaci u mjestu ne zaboravljajući svoju etničku pripadnost, dapače, prije svega doživljavaju Lipovljancima. To manifestiraju i zajedničkim nastupima u mjesnom KUD-u «Lipa» i Mješovitom pjevačkom zboru «Lira» (osjetilo se to i u programu skupštine)  i drugim udrugama.  Vrlo susretljivo, pa  i zajedničko je djelovanje s ostalim institucionalno organiziranim manjinama u Lipovljanima – Česima i Ukrajincima. Ove godine tako je u planu zajedničko studijsko putovanje u Slovačku, Češku i Ukrajinu i neizostavan prinos «Lipovljanskim susretima». Za konac godine najavljuje se izlazak iz tiska monografije uz 15. obljetnicu rada. Više godina zapažena je suradnja s ograncima Matice hrvatske iz Lipovljana, a posebno  Kutine.Potpisanim Protokolom s hrvatskom manjinom u Slovačkoj ona oplemenjuje i veze dvaju prijateljskih naroda.

Na prošlogodišnji zapaženi nastup KUD-a «Stjepan Šajnović» iz Osekova  na međunarodnom folklornom festivalu mladih u slovačkom gradu Nitri, podsjetila je predsjedavajuća skupštine Jozefina Kranjčec. Iz tog nastupa proizašao je i projekt daljnjih zajedničkih nastupa. Ove godine u planu je da skupina  folkloraša iz okolice spomenutog slovačkog grada  u kolovozu gostuje na «Lipovljanskim susretima» i u Osekovu na okupljanju pod nazivom «Susreti na rijeci Lonji».

Od svih pozdrava skupštini zasigurno poseban je bio Tomislava Horvata, koji je u vrijeme promicanja hrvatskog gospodarstva u Slovačkoj članstvu lipovljanske MS pomogao da u Hrvatskoj sačuvanu baštinu svojih predaka prikazuju i na tlu njihovih korijena. Uz nekoliko izvedenih tonova i prigodnim riječima na slovačkom, za potrebe  obogaćivanja kulturnog djelovanja MS, Tomislav Horvat  darovao je fujaru,  nadaleko poznat i međunarodno zaštićen slovački  narodni glazbeni instrument.

Na skupštini,   ili točnije u polovici mandata prihvaćenjem odluke Upravnog odbora MS došlo je do zamjene čelnih funkcija. Do konca mandata predsjednik MS Lipovljani bit će Josip Krajči, a dopredsjednik Branko Vincent, kojemu je iskazana iskrena zahvalnost na njegovo uspješno vođenje MS.

(d.pasarić) 

 

 

Pogledajte slike…

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.