UZ ZAŠTITU FOLKLORNE BAŠTINE SKRB I ZA OKOLIŠ 28.2.2011.


Tjedan dana nakon preuzimanja čelne funkcije Matice slovačke Lipovljani Josip Krajči  29. siječnja o.g.  sudjelovao je na posebno značajnom skupu posvećenom zaštiti prirode pod nazivom «Budućnost na rubu močvare». Dvodnevni 10. jubilarni skup uz 2. veljače Svjetski dan vlažnih staništa održan je u Repušnici, najvećem selu Sisačko-moslavačke županije  na rubu najvećeg hrvatskog močvarnog parka Lonjsko polje.  Vrlo zanimljivo predavanje dipl. oec. Josip Krajči  posvetio je temi «Mogući utjecaj  poslovnih banaka u RH na razvoj ekološke svijesti njezinih građana». Istu je objavio i u zborniku «Zrinska gora – regionalni park prirode» (Petrinja, 2010,). Ovom prigodom proširivši je uz Lonjsko polje, koje je nazvao «biserom hrvatskog nizozemlja», naglasio je civilizacijsku  dobit ako se sačuvaju prirodna staništa, a programima te vrste banke trebaju i daju potporu.  «Ništa od toga ne donosi  nikome pojedinačno trenutne profite, ali dugoročno omogućava  opstojnost i kvalitetno upravljanje okolišem», spomenuo je. U dvodnevnom programu skupa, gost je bio i KUD «Stjepan Šajnović» iz moslavačkog sela unutar Parka prirode Lonjsko polje. Upravo ono će u tom močvarnom carstvu u kolovozu o. g.  ugostiti slovačku folklornu skupinu iz okolice Nitre (Velke Zalužie).  Dakle uz čuvanje folklorne baštine zajednički slovačko-hrvatski programi šire se i na zaštitu okoliša.

 

Na dobro posjećenom skupu  u ime glavnog i nositelja Ogranka Matice hrvatske Kutina predsjednik Dragutin Pasarić podsjetio na zajedničke programe s lipovljanskom Maticom slovačkom u obogaćivanju  života i sa slovačkim Hrvatima u Devinskoj Novoj Vesi, odnosno hrvatskim Slovacima u Sisačko-moslavačkoj županiji. S daljnjim planovima, a na koje obvezuje i potpisani Protokol iz Bratislave (potpisan 2009.) predsjednik Krajči tijekom skupa razgovarao je i sa Stjepanom Sučićem, potpredsjednikom Matice hrvatske. On se vrlo pohvalno izrazio o dosadašnjim zajedničkim projektima dviju matica. Za potporu novima,  pozvao je oba predsjednika na zajednički susret u sjedište Matice hrvatske u Zagrebu.

(administrator)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.