Učimo slovački jezik i kulturu 13.09.2018.

S novom školskom godinom pažnja i aktivnosti Matice slovačke Lipovljani u dobrom se dijelu usmjeravaju prema našim najmlađima. Tako je i ovaj mjesec, nakon opsežnih ljetnih priprema i nekoliko kontaktnih događaja, u kojima smo dali priliku najmlađima da sudjeluju s nama u oblikovanju kulturnih događaja i programa Matice slovačke Lipovljani, interes za učenje slovačkog jezika i kulture pri OŠ Josipa Kozarca u Lipovljanima, nadmašio je sva dosadašnja očekivanja.

Dali smo si truda i povećali ove školske godine broj učenika slovačkoga na 27, to je dvostruko više no lani.                        Veseli nas činjenica da se takav ishod poklopio i s očekivanjima ravnateljice škole Mirjane Faltis koja nam je dala do znanja, da prof. Jelena Dejanović koja predaje slovački jezik i kulturu, sada slobodno može računati da će moći kroz najmanje dvije dvorazredne kombinacije i jednu četverorazrednu skupinu učenika stvoriti pretpostavke za kvalitetno finaliziranje djela međunarodnog projekta Erasmus + pod nazivom „Zajedno u različitosti“s partnerskim školama iz Bugarske, Rumunjske i Poljske. A svi su oni prigodom gostovanja u Lipovljanima u dva navrata obišli s našim učenicima i Slovačku etno kuću.

Naši su učenici slovačkoga jezika i kulture po razredima ravnomjerno zastupljeni, što govori da nije riječ o „ho ruk“ kampanji, već o višegodišnjem marljivom i strpljivom radu, kako s učenicima tako i s roditeljima. U kombinaciji 1. i 2.razred ima 7 učenika, u 3.i 4.razredu također 7 učenika, a kombinacija u višim 13učenika. Tomu umnogome doprinosi zanimljiv i svestrani višegodišnji rad predanih aktivista u Matici slovačkoj Lipovljani, naš društveni ugled i nenametljiva kulturna i edukativna misija. Rezultiralo je to i brojnim programima unazad dvadesetak godina obnoviteljskog duha slovačke kulturne zajednice, odličnom suradnjom s Lipom i Lirom, mnogim gostovanjima u Slovačkoj, osebujnim projektom Slovačke etno kuće, priznatim od Ministarstva kulture RH, izdavaštvom, putovanjima, suradnjom s Hrvatima u Gradišću i napose Slovačkoj. Nadamo se da ćemo koncem ove godine u dobrom duhu zajedno s Češkom besedom Lipovljani proslaviti svoju 95. obljetnicu osnutka Československe besede Lipovljani. A djeca uče i pamte našu zajedničku povijest i kulturno naslijeđe. Tako je u četvrtak 13. rujna 2018. svaki učenik koji je upisao slovački jezik i kulturu, dobio na poklon od Matice slovačke Lipovljani lijepu ekološku lanenu vrećicu  i mali poklon od predstavnika Matice, Marice Tisaj, Anđelke Štelma i Josipa Krajčija. Za većinu je to početak zanimljive suradnje, jer će Matica slovačka Lipovljani tijekom cijele školske godine imati nekoliko kulturnih, zabavnih i nadasve poučnih programa, s nastupima i putovanjima, a očekujemo i povećani interes u najmlađoj folklornoj grupi KUD Lipa za slovačke plesove i pjesme. (jk)

 

 

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.