Lipovljanski susreti 2018- slovački nastup 27.08.2018.

U duhu prijateljstva, međusobnog razumjevanja i uvažavanja različitosti, održani su u Lipovljanima ovogodišnji „ Lipovljanski susreti 2018“. Slovačka nacionalna manjina, pored češke i ukrajinske, jedna je od tri nezaobilazne sastavnice na kojima se temelji osnovni koncept trodnevnog programa, već devet godina zaredom od obnavljana ove manifestacije pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike RH Kolinde Grabar Kitarović i stalnim pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH.

Tijekom Susreta organiziran je raznovrstan i zanimljiv program; od glazbenih i sportskih sadržaja, predstavljanja narodnih nošnji, tradicijskih zanata i manjinske kuhinje, u čemu su sudjelovale manjinske udruge, do biciklijade, međunarodnog natjecanja šumarskih radnika, prezentacije vatrogasnih postrojbi…

Za manjinsku scenu najbitnije, u subotu je održan  okrugli stol na temu Nacionalne manjine – migracije i sigurnost u demokratskim društvima, na kojem su sudjelovali Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalna manjine RH, i doc. dr. sc. Antonija Petričušić s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Kako je uvodno naglasio A.Tolnauer, ova  naslovna tema dio je znanstvenog projekta Fakulteta političkih znanosti, Centra za međunarodne i sigurnosne studije Sveučilišta u Zagrebu. Okrugli stol je vodio Josip Krajči iz organizacijskog odbora «Lipovljanski susreti 2018.», a prisustvovali su Vladimir Bilek, saborski zastupnik slovačke i češke nacionalne manjine, Tanja Horvatin, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i njegova zamjenica Ljiljana Tomić, predstavnici nekoliko veleposlanstava, Ivan Varga, predstavnik mađarske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije, Damir Malina, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika češke nacionalne manjine Hrvatske, Dušan Polimac  iz Vijeća srpske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije, Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka u RH, Branka Baksa, članica Savjeta za nacionalne manjine RH, Marija Valek, potpredsjednica Saveza Čeha u RH,  Ivona Nemet,  stručne službe Sisačko-moslavačke županije, te svi čelnici manjinskih i kulturnih udruga iz Lipovljana. Neki od prisutnih sudjelovali su u polemičnoj ali tolerantnoj raspravi vezanoj za teme okruglog stola. Okrugli stol na „Susretima“ završio je zaokruživanjem rasprave uvodničar i voditelj Josip Krajči.

Glavni večernji program „Susreta“ otvorio je također u subotu,25. kolovoza Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar- Kitarović, i župan Sisačko-moslavačke županije, a tim povodom prisutnima su se obratili Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, koji je govoreći na hrvatskom jeziku naglasio sličnost po multietičnosti između Lipovljana i Kanade u kojoj žive pripadnici 92 nacije. Prisutnima se obratio i Aleksandar Tolanuer, predsjednik Savjeta za naionalne manjine RH, te Olivera Majić, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Nakon službenog otvorenja, pozrnicom su vladali; KUD “Lipa” iz Lipovljana, Slovačko kulturno umjetničko društvo “Franjo Strapač” iz Markovca, Društvo perojskih Crnogoraca, Češko kulturno umjetničko društvo “Srdečko” iz Bjelovara, romski KUD Tradicija i udruga Roma “Crni biseri” iz Siska, talijanski folklorni anasambl “Armando Capolicchio” iz Galižane, Mađarsko kulturno umjetničko društvo “Petefi Sandor” iz Dalj Planine, rusinski KUD “Joakim Hardi” iz Petrovaca, te srpski KUD “Prosvjeta” pododbor iz Vojnića. Kad su utihnuli zvuci folklora, brojnu publiku zabavljali su estradna zvijezda Mladen Grdović, koji je održao koncert, te glazbena skupina Profeel. Naši članovi u pjevačkom zboru Lira i folklorni ansambl Lipa izveli su besprijekorno svoj dio programa i kao i obično, izmamili poduži pljesak gledatelja.

Jedan od suorganizatora ovogodišnjih Susreta bila je i Matica slovačka Lipovljani, od predsjednika J.Krajčija koji je uobičajeno vodio okrugli stol, Marice Tisaj koja je brižno organizirala folklorni program, sve do najmlađih članova uključenih u pripremu i prikaz izložbenog štanda u centralnom parku u Lipovljanima.

A posebno nam je zadovoljstvo bilo ugostiti Mirka Vavru, predsjednika našeg Saveza Slovaka, te članove MS Markovac Našički i njihovo kulturno umjetničko društvo „Franjo Strapač“, predvođeni predsjednicom Matice Brankom Baksovom i Ivanom Hanižjarom, predsjednikom Društva. Ostaje lijepa uspomena iz obilaska naše Slovačke etno kuće koju je predstavio u ime domaćina Vlado Turas, kao i vrlo siguran i upečatljiv nastup mladih Markovčana na centralnoj pozornici pred uglednim gostima. Prisutnost nekoliko tisuća ljudi na “Lipovljanskim susretima” pokazala je da ta manifestacija nije samo zabava i prezentacija manjina, nego događaj od iznimne važnosti za cijeli  kraj u kojem većinski narod podržava manjine u čuvanju njihova identiteta i tradicije. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.