Na svečanom prijemu u Zagrebu 10.07.2018.

U utorak, 10. srpnja 2018. godine u Zagrebu je obavljena formalna svečana predaja predsjedanja Višegradske skupine, koju je od 1. srpnja 2018. od Mađarske preuzela jednogodišnje Slovačka republika. Na poziv slovačkog Veleposlanstva u Zagrebu, Matica slovačka Lipovljani je svoj doprinos ovoj svečanosti  dala sa jednim mladim plesnim parom,  članovima KUDa Lipa u svečanoj slovačkoj nošnji.

Danijela i Kristijan Brnušak su nakon protokolarnog djela rado pozirali gostima i uzvanicima zajedno sa kolegama u mađarskoj i poljskoj narodnoj nošnji. Bio je to i ugodan trenutak da se Josip Krajči predsjednik Matice slovačke Lipovljani zahvali Nj.E. Juraju Priputenu za vrlo plodonosnu suradnju na isteku njegova mandata slovačkog veleposlanika u Hrvatskoj. Tom prigodom, Veleposlanstvo Mađarske u suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovačke organizirali su za sve uzvanike gala koncert čuvenog mađarskog glazbenika Robija Lakatoša i njegovog peteročlanog. Prije toga  su veleposlanici obje zemlje kratkim govorima upriličili primopredaju predsjedanja unutar Višegradske skupine. Mađarski veleposlanik J. Magyar pozitivno je ocijenio aktivnosti iz prethodne godine u odnosu na aktivnosti unutar V4, a zatim je slovački veleposlanik J. Priputen informirao o prioritetima slovačkog jednogodišnjeg predsjedanja. Nazočnima se također obratila državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, pohvalivši, između ostalog, suradnju država članica u V4+ formatu.     Skupu je u ime Vlade Republike Hrvatske prisustvovao ministar okoliša i energetsku Tomislav Ćorić, te predstavnici drugih važnih lokalnih institucija, članovi diplomatskog zbora u Hrvatskoj i drugi pozvani gosti. U pripremi i izvedbi ovog zajedničkog programa, ispred Veleposlanstva Slovačke republike u Zagrebu bile su sa nama aktivno uključene konzulica Linda Karašová i zamjenica Veleposlanika Zuzana Chudá. Ponosni smo što je Matica slovačka Lipovljani preko svojih mladih predstavnika bila dio ovog svečanog događanja.  (jk)


This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.