Proslavili sv Cyrila i Metoda u Lipovljanima 08.07.2018.

U Lipovljanima su slovački matičari nastavili lijepom tradicijom da se na početku ljeta svi ponovo nađu i to u svome dvorištu u Željanskoj ulici 63. Prigoda obilježavanja blagdana dvojice solunske braće ovdje se smatra lijepim i kulturnim obiteljskim događajem. Tako je već u četvrtak na sam dan suzaštitnika Europe, u crkvi sv. Josipa u Lipovljanima održana večernja misa za sve pokojne članove Matice slovačke.

Nakon subotnjih interesantnih radionica za najmlađe članove, nedjeljni program je počeo ponovo u Slovačkoj etno kući predstavljanjem izložbi ručnih radova, susretom obitelji, redovnom izvještajnom skupštinom udruge, prigodnim izlaganjem i osvrtom na značaj solunske braće u opismenjavanju i kršćanstvu slavenskih naroda. Uz prijatno toplo vrijeme, predsjednik Josip Krajči je uputio pozdrav i dobrodošlicu za osamdesetak nazočnih u samom travnatom dvorištu, te uz laganu slovačku glazbu i dobro raspoloženi, matičari su prvi puta u svome štaglju mogli održati izvještajnu skupštinu udruge! Bio je to i lijepi trenutak zahvale za sve donatore koji su potporom omogućili da se večina radova obavi i omogući korištenje vlastitog prostora, ne još uvijek do kraja uređenog, ali matičarima jako dragog, jer je prostor njihov i oplemenjen sačuvanom povjesnom baštinom. Posebno su ponaosob pohvaljeni mladi sudionici subotnjih ljetnih radionica rukotvorina i dječjeg folklora, a pravo zadovoljstvo je bilo kušati tradicionalne domače kolače koje su pripremile i donijele „na ogled i probu“ naše članice: Lidija Mihalke,Ljiljana Ovad, Anđelka Štelma, Diana Hepner, Ljiljana Bokor, Jozefina Kranjčec, Katica Turas,Slađana Krajči, Sonja Mokri; Ivana Klišanin i Gordana Tones. Nazočne je pozdravila i zamjenica načelnika Općine Lipovljani Ljiljana Tomić. Uslijedio je stručni osvrt „O znanju solunske braće za pismo i vjeru solunskog naroda“ gdje su glavnu riječ imali počasni član Matice slovačke Ivan Hudec, te Dragutin Pasarić iz Matice hrvatske Kutina – povijesničar, novinar, izdavač, a ujedno i čovjek koji je cijeli svoj život posvetio promociji ovoga kraja. Nakon završene skupštine, gosti i matičari su ponovo prošetali urednom dvorišnom ciglenom šetnicom ispred kuće, gdje su nazočni imali priliku uživati u prigodnom slovačkom nastupu kulturno umjetničkog društva „LIPA“ te mješovitog pjevačkog zbora „LIRA“ uz okrijepu hranom i pićem. U vrlo veseloj i dobroj atmosferi druženje se nastavilo do kasnih sati. Kao i svake godine obilježavanje ovog blagdana ovjekovječeno je „milenijskom“ fotografijom svih prisutnih nasmiješenih i ponosnih lica. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.