Završeni ovogodišnji radovi oko Slovačke etno kuće u Lipovljanima 22.11.2019.

Kao što je bilo i planirano, krajem mjeseca studenog završili su svi značajniji zahvati oko Slovačke etno kuće u Željanskoj 63. Tijekom godine napravljeno je slijedeće: građevinska sanacija i uređenje objekta kuće sa popravcima na stolariji i inventaru, izvršena je restauracija dijela pokućstva i kućnog inventara, završen je dvostruki sanitarni čvor sa priključcima na komunalnu mrežu, izvedeni su potrebni obrtnički radovi u štaglju i plevnjaku, izrađen je drveni podij, nabavljen projektor i postavljeno projektorsko platno u štaglju, te je ovaj prostor sada opremljen za razne programe i sadržaje. Slijedi nabavka potrebnih stolova i klupa, te izrada replika svih zatečenih drvenih gospodarskih objekata u nekadašnjem seoskom dvorištu.

Članovi Matice ne kriju zadovoljstvo ovakvim razvojem događaja. Tako je bilo i u petak 22.studenog, kada je zadnjom ovogodišnjom radnom akcijom završen obiman i sadržajan program ulaganja za 2019. godinu. Tako je u dvoru Slovačkog etno doma nakon radova u štaglju i sanitarnom čvoru prebojana ugrađena stolarija, pometen štagalj, djelomice premazan drveni podij na bini, složene daske i drvena građa, zamijenjen oštećeni crijep, te spremljen i pokriven preostali građevni materijal. U akciji su sudjelovali: Josip Žilka, Ivan Krajči, Krešimir Sudra, Vlado Turas, Zlatko Dudaš, Željko Čiž i Josip Krajči.

Najznačajniji izvor financijske i materijalne potpore bio je u kapitalnim ulaganjima Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina posredstvom Saveza Slovaka RH i uz veliku pomoć Vladimira Bileka saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu, te Mirka Vavre predsjednika Saveza Slovaka. Pored navedenog, po odobrenim projektima svoj su doprinos uređenju i održavanju objekata i inventara dali Ministarstvo kulture RH uz nadzor Konzervatorskog odjela u Sisku, Općina Lipovljani, Sisačko moslavačka županija, Urad pre Slovakov žijucich v zahraniči, te donatori od kojih je najznačajniji MMM-Vukelić iz Brestače. Građevinski nadzor tijekom godine vršio je Spektar projekt Lipovljani na čelu sa Romanom Ovadom,dipl.ing.arch. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.