Počela godina kulturnih jubileja Slovaka u Lipovljanima 28.02.2024.

Matica slovačka Lipovljani u 2024. godini ima vrlo ambiciozan plan i program događanja, koje su detaljno razmatrali članovi uprave Matice zajedno sa članovima Vijeća slovačke manjine Općine Lipovljani na sastanku u utorak, 27. veljače 2024. godine. Nakon što je usvojeno financijsko izvješće za 2023. godinu s popisom imovine društva, otvorena je nova stranica matičine povijesti.

Netom završena 2023. godina obilježila je 100-tu obljetnicu od osnivanja Čehoslovačke besede u Lipovljanima. A Matica slovačka Lipovljani u 2024. godini će dostojno, kroz programe tijekom  godine, skrenuti pozornost kulturne javnosti na još dvije, Slovacima drage obljetnice: to je punih 100 godina otkako je sagrađena kuća u Željanskoj 63, sada etnografski muzej u vlasništvu Matice i drugi povijesni jubilej, 140 godina od doseljavanja prvih slovačkih obitelji na području Lipovljanima. Za ovu prigodu pripremaju se i dva književna izdanja. To je prije svega, drugo prošireno izdanje knjige „Doprinos istraživanju povijesti doseljavanja Slovaka u Lipovljane“, autor Josip Krajči i povijesna knjiga „140 godina Slovaka u Lipovljanima“, autori Josip Krajči i Marita Štelma. Za oba izdanja osigurana su sredstva Savjeta za nacionalne manjine RH i privatnih donatora.

Ovogodišnjih desetak programskih aktivnosti koje će se odvijati u prostorima i dvoru Slovačke etno kuće, imat će svaki zasebno poveznicu sa ovim jubilejima. U dogovoru sa Muzejom Grada Novske te stručnim suradnicima-etnografima, istražit će se i dodatno kroz stalni izložbeni postav, predstaviti raznolika dokumentarna povijesna građa vezana uz Slovake i njihovu vjeru, običaje i tradiciju u Lipovljanima kroz povijest.

Za ovu prigodu sagradit će se još nekoliko replika drvenih objekata koji su postojali u nekadašnjem slovačkom dvorištu, a po odobrenju Ministarstva kulture i medija, nastavlja se i ove godine restauracija i konzervacija drvenog djela inventara iz zaštićene zbirke u vlasništvu Matice slovačke Lipovljani.  Noć muzeja, Likovna kolonija, Proslava svetih Ćirila i Metoda, susreti sa učenicima slovačkog jezika, gostujuće skupine, samo su neki od već tradicionalnih programa koje članovi Matice organiziraju i prikazuju zainteresiranoj javnosti kao dio kulturne ponude višenacionalne lipovljanske sredine. Uz solidnu podršku Savjeta za nacionalne manjine, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te Općine Lipovljani, članovi Matice imaju dodatnu potporu i članova Vijeća slovačke manjine Općine Lipovljani, tako da je vrlo izgledno da će se zacrtani ovogodišnji programi zaista u punoj mjeri i ostvariti. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.