16. DIGITALNA NOĆ MUZEJA u Lipovljanima 29.01.2021.

Već tradicionalno koncem mjeseca siječnja, sve muzejske i druge baštinske i obrazovne institucije u  organizaciji Hrvatskog muzejskog društva svojim večernjim programima otvaraju vrata posjetiteljima. Ove godine je to bilo pod nazivom 16. digitalna Noć muzeja u petak, 29. siječnja s temom “Zadaće muzeja u doba krize”.  Matica slovačka Lipovljani je po drugi puta organizirala u Slovačkoj etno kući program koji je prema epidemiološkim mjerama bio kombinacija video prikaza, programa „u živo“ i ugošćavanjem posjetitelja u prostorima Slovačke etno kuće, štaglja i ostalih grijanih prostora. Najava je bila s video pozivom objavljena na društvenim mrežama, a počelo je od 18:00 sati s razgledom stalnog postava zaštićene etnografske zbirke koja je inače mjesto okupljanja slovačke manjine u Lipovljanima. Od 19 sati u uređenom prostoru u Štaglju predsjednik Matice Josip Krajči prikazao je slikom i riječi temu “Značaj slovačke etno kuće za mlade naraštaje u lokalnoj zajednici“ // Význam slovenského etno domu pre mladé generácie v lokálnej spoločnosti (miesto stretávania sa a kreativity), povezujući primjer dobre prakse i dosadašnja iskustva u praktičnom vrednovanju ove kulturne baštine.

Gostujući ovom prigodom u Lipovljanima, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra čestitao je matičarima na vidnom rezultatu i pozdravio  ovakav pristup i dosadašnje napore članova Matice slovačke Lipovljani u održavanju baštinske tradicije, te istakao podršku daljim naporima u razvoju kulturnih programa vezanih na lokaciju Slovačke etno kuće.     Unatoč jako hladnom i kišnom vremenu, svi posjetitelji i matičari bili su ugodno smješteni u toplini kuće, neki uz žar krušne peći vani, ili ispod strehe uz veliko ložište, gdje se moglo po želji ispeći domaća kobasica ili slanina, te ogrijati ponekom kapljicom uz slovačku glazbu. Do 22 sata program u Slovačkoj etno kući je obišlo dvadesetak posjetitelja, a na društvenim mrežama preko stotinu, što čini ovaj projekt u okolnostima kovid epidemije relativno uspješnim. Broj korisnika koji su pogledali video uratke: Utjecaj etnografske baštine slovačke manjine u Lipovljanima na lokalni etnički identitet i međukulturno razumijevanje // Vplyv kultúrneho dedičstva slovenskej menšiny v Lipovľanoch na lokálnu etnickú identitu a medzietnické porozumenie  bio je 1485, a najavni spot Poziv na Noć muzeja u Slovačkoj etno kući 972 pregleda.   U pripremi i realizaciji ove akcije svoj su doprinos dali članovi Matice: Anđelka Štelma, Željko Čiž, Zlatko Brnušak, Slađana Krajči, Sonja Mokri, Matija Hepner, Vlado Turas, Josip Krajči, Tomislav Hepner, Kristijan Sudra, Karlo Krajči, Ivan Krajči, Ivica Turas, Marica Tisaj i David Mokri. Za izvrsne kolače zahvaljujemo Slađani i Sonji! Ovaj program je podržala Turistička zajednica Općine Lipovljani. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.