Godišnja Skupština Matice u Lipovljanima održana u posebnim uvjetima 04.01.2021.

Bez obzira na sve izuzetno teške zdravstvene i društvene okolnosti radi epidemije Covid-19, život ide dalje. Uprava Matice slovačke pripremila je i organizirala Godišnju Skupštinu dopisnim putem, obavijestivši o tom nadležni županijski Upravni odjel za opću upravu i imovinsko pravne poslove. Iz Zapisnika od 15. prosinca 2020.godine vidljivo je da se od 125 redovnih članova 82 izjasnilo za prihvaćanje predloženih odluka te je usvojeno: Financijsko izvješće za 2019. godinu, Izmjene i dopune (rebalans) plana i programa za 2020.godinu, Program rada i Financijski plan za 2021. godinu. Ovim se pristupom očekivano potvrdila veoma dobra suradnja i volja većine članstva. Putem elektroničke pošte (e-mailom), poštom na kućnu adresu i osobnom dostavom putem članova Upravnog odbora Matice, svaki je član imao prigodu detaljno se upoznati sa sadržajem koji je bio predmet usvajanja. Stoga se Uprava Matice još jednom zahvaljuje na odazivu i razumijevanju članstva za nemogućnost održavanja Skupštine na uobičajeni način radi epidemioloških mjera.

Iako su prošle godine izostala brojna događanja, veliki programi i gostovanja, članovima Matice će ostati za sjećanje: od Lirinog sudjelovanja na Božićnom koncertu nacionalnih manjina Grada Zagreba u Katedrali, isto tako u  siječnju prve Noći muzeja u toplom ambijentu naše kuće, sudjelovanju u međunarodnom školskom programu Erasmus+ “Zajedno u različitosti”, radovi na Slovačkoj etno kući u Željanskoj ulici, uređenje unutar kuće, štaglja i okoliša, restauracija drvenih predmeta iz naše zaštićene zbirke. Također smo uredili bivšu štalu, sada izložbeni prostor, dogradili krušnu peć i u sklopu toga dodatni prostor. Ljetni programi su u dvorištu i pod šatorom uspješno izvedeni kao i po prvi puta Dani slovačke kulture u Lipovljanima. Koncem godine osvanulo je drugo prošireno dvojezično izdanje naše poznate crno bijele fotomonografije, a s članovima Vijeća slovačke manjine Općine Lipovljani za sv. Nikolu obradovali smo i 32 učenika slovačkog jezika i kulture.

U novu godinu stupamo optimistično, ako se normaliziraju opći zdravstveni uvjeti, programi su :

KALENDAR DOGAĐANJA MS LIPOVLJANI u 2021.

Siječanj: 29.01.-Noć muzeja- program u Slovačkoj etno kući

Veljača:  IZBORNA SKUPŠTINA MS LIPOVLJANI

Veljača- Lipanj 2021.-Radovi na objektima i okolišu u dvoru Slovačke etno kuće (nastavak izrade i obnove drvenih dvorišnih objekata-radiona i ograda oko imanja)

Ožujak:   Dan Općine-sudjelovanje u programu

Travanj:  Radna akcija u dvoru Slovačke etno kuće

                Susreti dječjih skupina KUD LIPA

Svibanj:   Dječji festival slovačkog folklora (08.05.-Jelisavac)

                 Radna akcija u dvoru Slovačke etno kuće               

Lipanj:      Slovački festival folklora odrasli (05.06.- Ilok)

                 Radna akcija u dvoru Slovačke etno kuće

                 OŠ-susret s učenicima slovačkog jezika

                 Dani KUDa „ LIPA“ (12.06.2021.)

                 Put u Slovačku Prievidza,Bojnice(ukoliko bude moguće)                

Srpanj:     Proslava sv Cyrila i Metoda /dječje radionice (03-04.07.)

                 Ljetne filmske večeri u Štaglju

Kolovoz:  Lipovljanski susreti 2021

                  Ljetna radionica-krušna peć

Rujan:      OŠ-susret s učenicima slovačkog jezika

Listopad:  Dani slovačke kulture u Lipovljanima (22-23.10.)

Studeni:   Festival „Ked sa ruža rozvijala“  (06.11.- Međurić)

                  Radna akcija u dvoru Slovačke etno kuće

Prosinac:  OŠ-susret s učenicima slovačkog jezika

                   Godišnja Skupština Matice-25.obljetnica Matice, monografija

Za sve aktivnosti po prijavljenim programima sredstva će najvećim djelom kao i do sada doticati iz Ureda za iseljene Slovake iz Bratislave, Ministarstva kulture RH, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH, Savjeta za nacionalne manjine, općine, županije i privatnih donatora, na čemu smo vrlo zahvalni. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.