Dani slovačke kulture u Lipovljanima 23.10.2021.

Nastavno na niz ovogodišnjih programa u duhu obilježbe 25. obljetnice , Matica slovačka je u subotu 23.10.2021. imala još jednu ugodnu prigodu za sve koji su se odazvali na program Dana slovačke kulture u Lipovljanima. Nakon uvodnih video sličica iz života i rada, hrvatska i slovačka himna, a zatim trenutak prisjećanja na nedavno preminulu Maricu Tisaj, dugogodišnju tajnicu  i veliku sponu KUD-a LIPA i Matice slovačke Lipovljani. Program su poletno i vedro poveli Marija Hubak i Matija Hepner.

Slijedio je domaćinski pozdrav predsjednika Josipa Krajčija, nakon čega je nazočne pozvao da tijekom večeri pogledaju iznimno vrijednu izložbu “Obitelj Pejačević i kulturno povijesne veze Hrvata i Slovaka“. U glazbenom programu redom sa slovačkim repertoarom nastupili su pjevačka skupina KUD LIPA u pratnji Vladimira Dorića na klavijaturi, učenice slovačkog jezika i kulture Klara Klišanin i Lucija Ćosić recitalom Modlidba za Slovensko Milana Rufusa. Svoju su publiku ove večeri imali i naši učenici Glazbene škole u Novskoj Tamara Matejaš i Manuel Zeman. Glazbeni dio večeri završio je Mješoviti pjevački zbor LIRA pod ravnanjem prof. Franje Rodića. Slijedio je poziv da se u istom prostoru pogledaju i izložbe ručnih radova članica Matice Jozefine Hlupić (gobleni) i Slađane Krajči (zlatovez).  Uz ugodan i sadržajno raznovrstan program, potrajalo je do kasna prijatno druženje  štovatelja slovačke kulture. Program je izveden u organizaciji članova Matice slovačke, Vijeća slovačke manjine Općine Lipovljani i predstavnika slovačke manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji, a uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, USZZ (Uradu pre Slovakov žijucich v zahraniči) i Općine Lipovljani. (jk)

Pogledajte dokumentarni film  o ovom događaju: 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.