Završeni radovi na restauraciji predmeta iz Slovačke etno kuće 04.12.2021.

Od subote 04.prosinca 2021.  s ponosom možemo reći da su uspješno okončani višegodišnji restauratorski zahvati na cjelokupnom zaštićenom drvenom inventaru Slovačke etno kuće. Zahvaljujući prije svega strpljivosti i upornosti nakon punih 6 godina uz veliku podršku Ministarstva kulture RH, nakon građevinske obnove izvršena je neophodna fumigacija cjelokupnog unutrašnjeg prostora s inventarom, a zatim se uz nadzor Konzervatorskog odjela u Sisku pristupilo postupnoj restauraciji i konzervaciji ugroženih dijelova drvenog inventara.

Ovlašteni konzervatori u početku Vanina Topić, a na kraju Pero Čavara, izvršili su opsežne radnje na očuvanju 70-tak dijelova pokućstva, alata, raznih uporabnih predmeta od drva i time bitno produžili vijek trajanja ove vrijedne zaštićene zbirke.

Tako je prošli vikend predsjednik Matice s domarom Slovačke etno kuće preuzeo preostalih sedam predmeta od konzervatora Pere Čavara i njegova suradnika. Bila je to prigoda za mali rezime višegodišnje suradnje, a slijedi završno izvješće i pravdanje sredstava prema Ministarstvu kulture RH. Uz ovaj zahvat Matica će koncem siječnja 2022. godine u sklopu programa Noć muzeja u Hrvatskoj predstaviti brošuru „Slovačka etno kuća-s pogledom u prošlost“ etnologinje i povjesničarke Slavice Moslavac.  Brošura će kao i sva druga matičina izdanja biti dostupna i na internetskoj mreži. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.