Ekipa PRIZMA HRT1 snimala u Lipovljanima (video na kraju vijesti) 21.07.2020.

U utorak 21.07.2020.g. u sklopu priprema za emisiju PRIZMA HRT1, koja će biti emitirana 01.08.2020.g., u Lipovljanima je boravila tv-ekipa i pored Općine, Knjižnice, Škole, KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani, Česke besede i manjinskih predstavnika, snimila u dvorištu i Slovačkoj etno kući u Željanskoj ulici razgovor s članovima Matice slovačke Lipovljani.

Prije toga je Marita Štelma, naša članica ujedno i ravnateljica Općinske knjižnice i čitaonice predstavila sadržaj i obuhvat knjižne manjinske literature, osvrnuvši se pri tom na jedno malo izdanje koje je lipovljanska Matica izdala pred pet godina , a to je reprint izdanja pripovijetke Josipa Kozarca prevedene na slovački jezik iz 1905. godine od strane profesora Jozefa Maliaka, tada službujućeg u Iloku. Lijepo je bilo čuti također naše članove Matice, prvo na ukrajinskom jeziku Romana Ovada o graditeljskoj baštini u našem kraju, a zatim našeg vrlo aktivnog mladog člana Kristijana Sudru koji je na slovačkom jeziku prozborio o važnosti ove kuće i dvorišta za mlade Slovake u Lipovljanima. Marica Tisaj je govorila o suradnji KUD Lipa i Matice, te o „Lipovljanskim susretima“, a na kraju je Josip Krajči prikazao cjelokupni povijesni inventar Slovačke etno kuće i predočio ukupnu nepokretnu i pokretnu slovačku materijalnu kulturnu baštinu na ovoj lokaciji. Kako su u dvoru Slovačke etno kuće radovi u tijeku, nije se u razgledu i prikazu obuhvatio cijeli prostor. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.