Srebrni jubilej obilježio vlč. Robert Mokri-25 godina svećeništva 20.07.2020.

Ima događaja u životu obitelji ili male zajednice poput naše Matice slovačke koji se događaju samo jednom u prolaznom ljudskom vijeku. To nam se upravo zgodilo u sunčani ponedjeljak, 20. srpnja 2020.g., na dan svetog Ilije u mjesnoj crkvi sv.Josipa u Lipovljanima. Poznato je oduvijek da slovačka zajednica duboko štuje kršćanske vrijednosti i da je pored obitelji, crkva vrlo važno duhovno uporište kako starijima, tako sve više i mlađima. To se najbolje vidi kada na početku  svake mise sa župnikom pred oltar stupi šest, a nekada i osam ministranata, sada već nekoliko godina pretežu brojčano ministrantice.

I još k tome, gotovo svi kao učenici imaju u osnovnoj školi po slobodnom odabiru upisan slovački jezik i kulturu. To je neprekinuti dio slovačke katoličke tradicije neraskidiv s jezikom kojim su nekada njihovi preci isključivo međusobno razgovarali. I onda se dogodi da iz jedne takve lipovljanske slovačke obitelji Mokri, pred dvadeset i nešto godina, dva brata završe kao svećenici!

Ponosni i zahvalni, danas smo  u crkvi sv. Josipa u Lipovljanima pred mnoštvom vjernika nazočili posebno svečanoj misi, koju je uz pratnju domaćeg vlč. Tomislava Pavlovića i nekoliko svećenika i bogoslova održao vlč. Robert Mokri u prigodi njegova SREBRNOG JUBILEJA 25 GODINA SVEĆENIŠTVA 1995.-2020.
Evo što je Ivan Hudec o Robertovoj mladoj misi zapisao u knjizi „120 godina Slovaka u Lipovljanima i 10 godina rada MS Lipovljani“ još 2006.godine: (citat)“Nakon gotovo 100 godina, 1995.g. u Lipovljanima mladu je misu održao vlč. Robert Mokri. Ovo je bio veliki događaj ne samo za Hrvate, već i za nas Slovake, Jer su Robertovi preci po očevoj liniji došli iz Slovačke, a još k tomu i brat vlč. Roberta Pavao Mokri već je započeo studij teologije, a Mladu je misu održao 1998.g. u Lipovljanima. Iako im je otac mlad smrtno stradao, radeći kod kuće, majka Ankica, rođ. Šegotić, sa svoja dva sina (Mijo i Josip) i dvije kćeri (Snježana i Sabina) je, uz još neke značajne osobe i predanošću Bogu vlč. Roberta i vlč. Pavla, uspjela u ostvarenju cilja-služiti Bogu, imajući na umu poznatu latinsku izreku: Ora et labora (Radi i moli)…“ (kraj citata)

Današnju misu je započeo pozdravom vlč. Tomislav Pavlović: Vjernici župe sv. Josipa u Lipovljanima, posebna mi je čast pozdraviti velečasnog Roberta Mokrog, koji je u ovoj župnoj crkvi kršten, primio sveti sakrament euharistije, krizman, te proslavio pred 25 godina mladu misu na kojoj ste mnogi od vas bili svjedoci. U stvarnosti života treba činiti dobra djela kojima je Krist početak i motivacija, a to se najbolje ostvaruje u svećeničkom poslanju, koga ste vi velečasni Robert postali sudionikom. Valja dakako u prolaznosti zastati i osvrnuti se unazad, te zahvaliti Bogu na svim dobročinstvima koja smo primili od Boga, ali i ljudi koji nas pomažu i prate. Dvadeset pet godina svećeništva upravo je takav moment, stoga velečasni Robert čestitam vam jubilej, dobrodošli u našu i vašu župu, te povedite misno slavlje.
Tijekom mise čitanja su prikazali članovi KUD Lipa i Matice slovačke Lipovljani, obučeni u prepoznatljivim hrvatskim i slovačkim nošnjama: vjeroučiteljica Marija Hubak, Klara Ćosić i Matija Hepner. Ponosni smo na naše mlade i vrijedne članove, s dubokom vjerom da smo svi zajedno na pravom putu. Na kraju je zahvalnu riječ izrekao Franjo Vlahović, a mještani su po završetku mise poklonima obdarili vlč.Roberta. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.