Oslava sv Cyrila a Metoda 04.07.2020.

Dan uoči blagdana sv. Cyrila i Metoda, Matica slovačka Lipovljani obilježila je u subotu 04. srpnja 2020. bogatim programom 1157. godinu od dolaska solunske braće na prostore tadašnje srednje Europe s vjerskim i kulturnim poslanjem prema slavenskim narodima. Nakon održanih dopodnevnih radionica za mlade matičare, posebno je bilo ugodno za devedeset članova i prijatelja Matice, okupljenih u ovo subotnje poslijepodne na prostranom i hladom okruženom dvoru Slovačke etno kuće. Ugodan ambijent nisu kvarile niti vizure radova u tijeku na nadstrešnici i krušnoj peći između štale i radione.

Na ulazu u dvor po preporuci zdravstvenih službi, bilo je omogućeno dezinficiranje i upoznavanje sa svim važećim mjerama za vrijeme korona pandemije. Nakon pogleda na izložbu ručnih radova netom završenih radiona tradicijskih vještina i zanata, susret slovačkih obitelji ispod prostranog šatora počeo je pozdravom koji je u ime organizatora i domaćina uputio Josip Krajči, sve nazočne vrlo nadahnuto pozdravio općinski načelnik Nikola Horvat, a zatim je opsežan stručni osvrt „O značaju solunske braće za pismo i vjeru slavenskih naroda“ pročitao mladi član Matice slovačke Matija Hepner.

U prigodnom su programu po nekoliko slovačkih pjesama izveli članovi KUD LIPA, Mješovitog pjevačkog zbora LIRA, a svoje napjeve članovi Češke besede Općine Lipovljani. Uz bogatu ponudu jela, domaćih kolača „mazanki“ (pohvale idu Slađani Krajči, Sonji Mokri, Anđelki Štelma, Jozefini Kranjčec, Gordani Tones, Ljiljani Bokor, Maci Kostankijević i Dijani Hepner) i rashlađenog pića, sve goste je vrlo uspješno zabavio i na travnjaku poneke parove malo rasplesao Glazbeni sastav TAJNA.  Lijep dan, dobro slovačko društvo i prijatelja koliko voliš!

Ovaj je program ostvaren novčanom potporom Ureda za iseljene Slovake iz Bratislave, Savjeta za nacionalne manjine RH, Općine Lipovljani i tvrtki donatora. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.