Gostovanje i promocija Slovaka na lokalnim radio postajama Novska i Kutina 15.02.2019.

Shvaćajući kolika je važnost medijske zastupljenosti slovačke nacionalne manjine i vidljivost rada kako u lokalnoj tako i u regionalnoj sredini, na poziv urednika Radio postaje Novska i Radio Moslavine  Kutina, predsjednik MS Lipovljani Josip Krajči u dva je navrata početkom veljače gostovao u polsatnim kolaž emisijama prožetim razgovorom i slovačkom narodnom glazbom. 

Na Radio postaji Novska u tematskoj emisiji za nacionalne manjine “Naši korijeni”, voditeljica Višnja Lovrić Mencej je u razgovoru obuhvatila pitanja položaja i djelovanja članova slovačke manjine u Lipovljanima, a zapažen je bio i pozitivan komentar na web stranicu Matice slovačke Lipovljani, koju novinari ove postaje redovito prate i na dostavljenih nekoliko zadnjih primjeraka slovačkog mjesečnika Pramen. Kroz razgovor je prikazan presjek cjelogodišnjeg rada lipovljanskih matičara, a najavljeni su i ovogodišnji programi kao i gostovanje u Bratislavi sredinom ljeta.

Na Radio Moslavini Kutina novinarka i voditeljica Katica Pelin je u sklopu emisije za nacionalne manjine MOZAIK, pored predsjednika MS Lipovljani Josipa Krajčija, za sugovornika također imala Dragutina Pasarića, stalnog suradnika i urednika nekoliko izdanja lipovljanskih matičara. Bilo je razgovora o svim ostvarenim prošlogodišnjim programima, od nastupa Lipe i Lire na festivalima, učenja slovačkog jezika i kulture u OŠ J.Kozarca u Lipovljanima, o suradnji s lokalnom zajednicom, posebno o Slovačkoj etno kući, proslavi 95.obljetnice Československe besede, do važnosti 20.-godišnje suradnje koju matičari imaju s Hrvatskim kulturnim savezom u Bratislavi. O netom izašloj brošuri „Slovačka etno kuća Lipovljani“ kao i tiskanoj monografiji KUD Lipa 1924.-2019., nadahnuto i s puno osjećaja govorio je urednik oba izdanja Dragutin Pasarić, ističući dugogodišnju poveznicu „lipaša“ i „matičara“. I ovom je prigodom novinarki i voditeljici uručeno nekoliko brojeva Pramena, na što je ona, listajući zaključila da je to vrijedan i rijedak primjer solidno urađenog kulturnog manjinskog časopisa. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.