Nastavljamo međunarodnu suradnju 01.03.2019.

I ove godine članovi Matice slovačke zajedno s pridruženim društvima LIPA i LIRA nastavljaju dugogodišnju plodonosnu suradnju, temeljenu na Povelji iz 2009. godine, brojnim sporazumima i dogovorima, ali prije svega, prijateljskim vezama u Slovačkoj, Mađarskoj i Austriji.  Dalekosežan je bio kontakt s Gradišćanskim Hrvatima u okolini Bratislave, Pame u Austriji, a u novije vrijeme i iz Šoprona i  Koljnofa u Mađarskoj.

Ove će se godine u Lipovljanima i Bratislavi prigodno obilježiti deseta obljetnica vrlo intenzivne razmjene kulturnih sadržaja, programa i grupa. S Hrvatskim kulturnim savezom u Slovačkoj  za tu je prigodu dogovoreno sredinom srpnja ove godine sudjelovanje na njihovom tradicionalnom festivalu Dobro došli na Hviezdoslavovom trgu u središtu Bratislave. Dakako, pozvani su i folklorno društvo Lipa i pjevački zbor Lira, koji posebno oduševljava domaćine pjevajući nedjeljom u jednoj od bratislavskih četvrti cijelu hrvatsku misu. Za uzvrat očekujemo mlade bratislavske folkloraše na desetim Lipovljanskim susretima.

Nedavni posjet Matici slovačkoj u  Lipovljanima  mađarske delegacije koju je predvodio Ferenc Payrits  vječiti i neumorni inspirator brojnih kulturnih događanja i inicijativa Hrvata u Koljnofu i Šopronu urodio je dogovorom, da  prvi vikend u srpnju ove godine njihova tradicionalna povorka Po staza naših starih s konjanicima i zapregom ima postaju u Lipovljanima. Inače, roditelji Ferenca Franje Pajrića su pred 30 godina na Lipovljanskim susretima nastupali s folklornim društvom iz Koljnofa. To što je dvadesetoro mladih Hrvata iz šest zemalja u dva tjedna odlučilo sedmu godinu zaredom proći put koji su njihovi preci pred pet stoljeća morali proputovati u zbjegu pred Turcima, spaja sve naše prethodne veze i čini zgodnu najavu ovogodišnjih Lipovljanskih susreta. Matica slovačka zajedno s Turističkom zajednicom Općine Lipovljani imat će čast ugostiti jedan dan ovu međunarodnu skupinu mladih.

No, jednako su nam vrijedne i preostale obiteljske veze sa „slovačkim starim krajem“. Kako je dobar dio lipovljanskih Slovaka iz sadašnjeg Hornonitrianskog kraja (županije), naša su putovanja i kontakti učestalo vezani upravo na ovaj središnji dio Slovačke. Tako su iz Porube nedaleko Prievidze, putem detaljnog pregledavanja naše web stranice potaknuli jednu potpuno novu inicijativu koju je Upravni odbor MS Lipovljani podržao. Općinsko mjesto Poruba  (1200 stanovnika), koje smo do sada mnogo puta posjetili i iz kojeg potiču brojne slovačke lipovljanske obitelji kao Hepner, Marko, Tisaj, Škultety, Piješ i drugi, ima udrugu za očuvanje baštine TRLICA, te po uzoru na našu Slovačku etno kuću, žele također očuvati materijalnu kulturnu baštinu a iščitavanjem naših objavljenih stranica zaključili su da je mnogo toga povijesno zajedničkoga.  Predlažu suradnju na razini dviju općina, isto tako da surađuju udruge Trlica i Matica slovačka , a obitelji su već povezane. To daje novi poticaj našoj aktivnosti koja će vjerojatno rezultirati posjetom 2020. godine i ovome kraju. A do tada imamo dosta toga razmijeniti i upoznati se. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.