Ljetne radionice za mlade članove Matice u dvoru Slovačke etno kuće 03.07.2021.

U subotu 3.srpnja 2021. godine započeli su u dvoru Slovačkog etno doma ljetni programi, okrenuti mladim, ali i zainteresiranim odraslim članovima Matice slovačke Lipovljani. U hladu ispod šatora i u štaglju održane su zanimljive radionice. Tako je prvo prof Pero Čavara u suradnji s predavačem Đurom Siroglavićem iz srednje Drvodjeljske škole Zagreb održao vrlo zanimljivu pokaznu prezentaciju konzervatorsko restauratorskih radova na drvenim predmetima, a s niz primjera uspješno izvedenih zahvata upravo na zaštićenom drvenom inventaru Slovačke etno kuće.

Poruka je mladim matičarima da se materijalna kulturna baština samo brigom i čuvanjem spašava od nepovratnog gubitka.

Voditelj Tihomir Krmek i predsjednica KUD LIPA Marica Tisaj održali su i radionicu ljetne škole folklora, u kojoj su na maloj pozornici pored štaglja i u hladu ispod krošnje starog duda, plesno znanje stjecali najmlađi članovi Matice. Bio je to lagani prijelaz na treću tematsku radionicu učenja tradicionalnih vještina u izradi rukotvorina na platnu, zlatovez, heklanje, necanje i šlinganje koju je ove godine vodila Slađana Krajči, a svoje je radove prikazala i Jozefina Hlupić. Svi su sudionici u ugodnoj atmosferi savladali osnovne pojmove, a neki i dio vještina, pa je s radošću nakon završetka radnog djela dočekana mala zakuska s pizzom i obavezni sladoled iz slastičarne Korzo Lipovljani. Uz solidnu pripremu i veći odziv, ovi programi imaju budućnost i prava su mjera brige za očuvanje slovačke tradicijske kulturne baštine lipovljanskog kraja. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.