Programom za blagdan Ćirila i Metoda obilježili i 25 obljetnicu Matice 03.07.2021.

Nakon dopodnevnih radionica, u subotu 3.srpnja 2021. godine u kasnim je popodnevnim satima počeo program susretima slovačkih obitelji. Našlo su se tako u sjenovitom dvoru nekoliko generacija rodbine i potomaka slovačkih obitelji, poput Hepner, Krajči, Marko, Kubran, Željem, Hubak, Pariža, Kostankijević (Kobela), Turas, Tisaj, Pješ, Dudaš, Horvat (Marovin), Čiž, Hlupić (Libo), Puliš, Bukovski, Mokri, Sudra, Štrban, Vincent, Zeman, Žemlja i brojni drugi.

U ovoj prigodi Dana sv. Ćirila i Metoda obilježen je i Dan iseljenih Slovaka, a ujedno, ovaj je skup u formatu Skupštine Matice slovačke Lipovljani dostojno obilježio i 25. obljetnicu od osnutka ovog društva. Tako su na samom početku na pozornici zajedno predstavljeni svi novo izabrani članovi Upravnog i Nadzornog odbora Matice slovačke Lipovljani. Nakon pozdravnog obraćanja predsjednika Matice Josipa Krajčija, sve nazočne je srdačno pozdravio Općinski načelnik Nikola Horvat, da bi zatim u kraćem stručnom izlaganju, tajnik društva Matija Hepner govorio o značaju solunske braće za pismo i vjeru slavenskih naroda. Nama matičarima u Lipovljanima ove su povijesne činjenice vrlo bitne jer su odrednica i izvor sveopćeg očuvanja slavenske duhovnosti i kulture. Stoga Dan Ćirila i Metoda u Lipovljanima za Maticu slovačku znači susret obitelji, zahvala našim precima što su uporno slovačkim jezikom sačuvali i nama prenijeli dio vjere, odgoja i kulture, toliko bitnim za male narode poput slovačkog ali i hrvatskog s kojim dijelimo sve pozitivne društvene tekovine u višenacionalnoj lipovljanskoj sredini. U glazbeno zabavnom programu slovačkim pjesmama su nastupili mješoviti pjevački zbor LIRA, pjevačka skupina KUD LIPA, muška pjevačka skupina ORAVA Matice slovačke iz Međurića i solo izvedbama članovi Matice slovačke Lipovljani Tamara Matejaš na violini i Manuel Zeman na harmonici. Bilo je lijepo vidjeti zadovoljstvo svih posjetitelja koji su isto tako, neki po prvi puta, pogledali etno zbirku u kući s izloženim ručnim radovima članica Matice, a u štaglju izložbu darovanih slika s netom održane slikarske kolonije. Uz dobru gastro ponudu i osvježenje, zabavni je program potrajao do kasno u noć. Rezala se i svečana torta sa oznakom 25 obljetnice Matice. Za uspomenu na ovaj nezaboravni doživljaj svaki je posjetitelj mogao ponijeti pokoji suvenir s znakom Matice, od maske za lice, mirisnih vrećica, privjeska za ključeve, majica, upaljača, knjiga, prospekata i suvenir bočica s zlatovezom. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.