MATICA SLOVAČKA I LIPOVLJANSKI SUSRETI 2019. 26.08.2019.

Brojnim aktivnostima u pripremi i izvedbi ovogodišnjih Susreta svoj su ne mali doprinos dali i aktivni članovi Matice slovačke Lipovljani. Kroz Organizacijski odbor u kojem je Josip Krajči vodio Okrugli stol na temu Zastupljenost nacionalnih manjina u javnim medijima, a Marica Tisaj organizirala folklorni program manjinskih društava, gdje su nastupili nama dragi gosti članovi Matice slovačke iz Jakšića, zatim uzvratno gostovanje folklorne skupine Hrvatskog kulturnog saveza iz Slovačke, a posebno smo bili usmjereni na naš slovački štand i prezentaciju kulturne baštine, raznih tradicionalnih kolača, pomazanki i naravno borovičke!

Nakon što je izaslanik Predsjednice RH župan Sisačko moslavačke županije svečano otvorio Susrete, čast da se prvi, od prisutnih društava nacionalnih manjina, predstave posjetiteljima ‘Susreta’, dobili su članovi Matice slovačke SKUD ‘Kukučin-Kuntarić’ iz Jakšića. Oni 12 godina okupljaju potomke Slovaka i njihove prijatelje u Požeško-slavonskoj županiji, broje 150 članova, od kojih je pedeset uključeno u folklornu i glazbenu aktivnost. Njegujući slovačku kulturu, pjesmu i ples, ostvarili su brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu. U Lipovljanima su se predstaviti vrlo atraktivnim ‘Horehronským dupákom’. Voditeljice pjesme i plesa su bile Dora Koščević i Silvija Kovačić, a glazbenu skupinu su vodili Antun Kovačić, Marijan Grubišić i Kristinka Vrba. Završni nastup pripao je gostima iz Bratislave, članovima Tamburaškog orkestra Konjic i Folklornog društva Ljuljanka. Ova su dva društva ispred Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj za svoj nastup pred preko pet tisuća posjetitelja odabrali: Od onda smo mi ( Neoficijelna himna Gradišćanskih Hrvata ), Jazz suite NO 2 glazba Dimitrij Dimitrijević Šostakovič, aranžman Radoslav Janković, Gradišće oko Puile – narodna  aranžman /solo Radoslav Janković, Jandrofsko kolo koreograf Nenad Breka pratnja Tamburaški ansambl Konjic voditelj Radoslav Janković i na kraju zajedno s publikom otpjevali U san mi dođu tambure – solo Radoslav Janković. Ne smije se zaboraviti da su naša domaća partnerska društva, pjevački zbor LIRA i KUD LIPA i ove godine ponijeli najteži dio programa, otvorivši Susrete.

Izvedbu cjelokupnog trodnevnog programa, s brojnim gostujućim skupinama i uz više tisuća gostiju, podržale su sve udruge u samoj Općini, pa tako i Matica slovačka Lipovljani, koja se podičila i sa svojom Slovačkom etnom kućom. U subotu, iako sparno popodne, ugodno je bilo družiti se s najstarijim članovima naše Matice u hladu na klupi iza štanda za kojim su bili najmlađi matičari. U pripremi i izvedbi doprinijeli su pored spomenutih, sljedeći članovi: Sonja i David Mokri, Anđelka Štelma, Zlatko Štrban mlađi, Mladen, Slađana, Karlo i Ivan Krajči, Tomislav, Dijana, Toni i Matija Hepner, Željko Čiž, Zlatko Brnušak, Vlado i Ivica Turas, Jozefina Kranjčec i Robert Ivanec. Bio je to još jedan slatki i ugodan vikend na kraju ljeta, kada svi rado primaju goste u Lipovljanima. Zahvalni smo na podršci koju smo dobili od Savjeta za nacionalne manjine i neposrednim dolaskom predsjednika g. Aleksandra Tolnauera  koji je uz doc.dr.sc. Antoniju Petričušić vrlo poticajno u izlaganju i kasnijoj dvosatnoj diskusiji prikazao odnos manjina i javnih medija. U radu Okruglog stola svoj su doprinos također dali saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek, te predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.