Na godišnjoj skupštini KUD LIPA o slovačkim programima 12.03.2019.

U subotu 09. ožujka uobičajena godišnja skupština KUDa Lipa imala je svoju posebnost. Bila je to 95. godišnja skupština, a upravo toliko je i Československa beseda Lipovljani prošle jeseni proslavila. Cijelo ovo nepuno stoljeće ove su se udruge kroz kulturne sadržaje, programe, predstave i zabave, međusobno ispreplitale i nije bilo člana koji nije znao i jedne i druge pjesme i plesove. O tim je svijetlim tradicijama bilo govora i u ovoj prigodi.

Nakon detaljnog izvještajnog izlaganja predsjednice Lipe Marice Tisaj, usvojen je i ovogodišnji vrlo ambiciozni plan vježbi, obnove koreografija, putovanja i nastupa. Posebice se to u slovačkom djelu programa odnosi na nastup najmlađih na dječjem festivalu u Osijeku, slovački folklorni festival u Jakšiću, te odlazak u Beč i Bratislavu na poziv Gradišćanskih Hrvata s kojima Matica slovačka Lipovljani održava uspješnu 20-godišnju suradnju. Jednako tako su važni i domaći nastupi početkom srpnja na tradicionalnom skupu i proslavi sv Cirila i Metoda u Slovačkom etno dvoru, a Lipovljanski susreti svake godine angažiraju sve raspoložive članove Lipe, pa tako i Matice. U svom pozdravnom obraćanju, predsjednik MS Lipovljani Josip Krajči je istakao trajnu zadaću KUDu LIPA, brigu i obnavljanje najmlađeg folklornog sastava, premda ih je sada oko 30, s vremenom se mora postići i dostatna kvaliteta, a za to imaju vrlo dobre voditelje, Tihomira Krmeka i Ivanu Tot, materijalne i prostorne uvjete, a kroz suradnju sa školom gdje trenutno pohađa 27 učenika nastavu slovačkog jezika i kulture, taj bi broj mogao više godina ostati kao garancija opstojnosti slovačke kulture u ovoj višenacionalnoj lipovljanskoj sredini.

Na kraju, kako i priliči slavljeniku, bila je svečana promocija prigodne bogato opremljene knjige, monografije  koju su zajedno priredili Marica Tisaj, Tihomir Krmek i urednik Dragutin Pasarić.(jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.