Uz Dan Općine, priznanje Matici, znanstveno stručni skup sa slovačkim štihom 15.03.2019.

Pred Josipovo svake godine počinjemo sa zanimljivim događajima u našoj seoskoj sredini. Kako je već sedmi puta održan znanstveno stručni skup Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima, tako je i predsjednik Matice slovačke Josip Krajči neumorni organizator ovog događaja. Osječki filozofski fakultet s Katedrom za hrvatski jezik i književnost, skupa s HAZU Odsjek Vinkovci i zagrebačkim Šumarskim fakultetom, stalni su suradnici u ovom događaju gdje profesori, ali i studenti, zajedno s zainteresiranima iz književne i šumarske struke daju svoj znanstveni i stručni doprinos ovoj lijepoj manifestaciji koja ujedno označava dolazak Josipova, dana Općine Lipovljani, isto tako dana škole imenom Josipa Kozarca i župe sv Josipa.

Slovaci ne samo u organizaciji, već i sasvim konkretnim programima daju od samoga početka ovih skupova svoj ne mali doprinos. Uz brojne izložbe, promociju reprint romana Josipa Kozarca Mrtvi kapitali, koju je prof Jozef Maliak još 1904. g. preveo na slovački i izdao u Iloku, a lipovljanski matičari zajedno sa Slovačkim centrom za kulturu Našice upravo na ovom skupu objavili prije pet godina, do nekoliko visoko vrijednih tematskih izložbi koje smo dobili posredstvom Veleposlanstva Slovačke Republike u Zagrebu. Sve to nije ostalo nezamijećeno, te je na svečanoj sjednici u prigodi Dana Općine, pored KUD LIPA, MPD LIRE, Češke besede i Karpata, Matici slovačkoj Lipovljani dodijeljena Zahvalnica za zasluge u promicanju kulture, kulturne baštine slovačke nacionalne manjine, ugleda Općine Lipovljani u Republici Hrvatskoj i svijetu, te promicanju svih drugih područja društvenog života u Općini Lipovljani. Obraćajući se u ime nagrađenih Josip Krajči je podvukao misao o dragovoljnom bavljenju manjinskom kulturom: „To je mnogo i mnogo subota i nedjelja utrošenog vremena, to je mnogo sati vježbanja, mnogo putovanja, mnogo susreta, mnogo novih prijatelja, ali iza svega toga ostaje u duši i u srcu spokoj i zadovoljstvo, jer je čovjek ispunio sebe, ispunio je prije svega jednim kulturnim produhovljenim nabojem koji u ovoj multinacionalnoj sredini znači nešto još više. Ove naše udruge praktično čine i stožerni koncept „Lipovljanskih susreta“, a „Lipovljanski susreti“ plediraju biti najveća manifestacija nacionalnih manjina u Hrvatskoj i tako će i ostati…“.

Priznanje je to za preko 140 vrijednih starih i mladih članova Matice da čuvari slovačke baštine u Lipovljanima imaju dobro osmišljen i ustrajan put, a suradnja s lokalnom zajednicom je jedan od preduvjeta za dalji napredak. Trećeg dana programa, u nedjelju je u svečanom večernjem programu pjevački zbor Lira prigodno izveo  dvije slovačke pjesme, što je uz češke i ukrajinske pjesme i plesove dalo pravu sliku manjinske kulturne scene u Lipovljanima. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.