Na kraju Željanske posjetitelji Slovačke kuće i dvora! 04.11.2016.

Slovačka etno kuća u Lipovljanima je destinacija u Lipovljanima koju matičari rado pokazuju grupama koje posjećuju Lipovljane . Kulturno umjetničko društvo „ LIPA“ 22. listopada 2016. organiziralo je 11. Dane KUDa „ LIPA“u kojima je sudjelovalo pet kulturno umjetničkih društava, između kojih i kulturno umjetničko društvo „ Bokolje“ iz Dobropoljane s otoka Pašmana.

U nedjelju 23. listopada 2016. društvo s otoka Pašmana u pratnji predsjednika MS Lipovljani Josipa Krajčija, tajnice Marice Tisaj i člana MS Tomislava Horvata obišli su slovačku etno kuću . Predsjednik MS Lipovljani Josip Krajči gostima s otoka Pašmana detaljno je objasnio značaj i funkciju slovačke etno kuće. Ugodno iznenađeni, na kraju su zahvalni gosti ispod trijema počastili domaćine otpjevavši zajedno jednu pučku dalmatinsku pjesmu.

Drugi obilazak etno kuće upriličen je u petak 04. studenog 2016. u poslijepodnevnim satima. Toga dana Češka beseda Općine Lipovljani obilježavala je Dane češke kulture. Sudionici skupa u pratnji predsjednika Češke besede Općine Lipovljani Mirka Knjižeka i gradonačelnika Novske Vlade Klasana, uputili su se u slovačku etno kuću gdje ih je dočekao predsjednik MS Lipovljani Josip Krajči. Nakon razgledanja uvaženi su gosti svoje dojmove upisali u knjigu utisaka. Ova vrijedna i uščuvana  slovačka etno zbirka nalazi se od lipnja 2016.god. pod zaštitom Ministarstva kulture RH. Evo što je o ovome posjetu zabilježio portal Grada Novske: Matica slovačka Općine Lipovljani i Češka beseda imaju dobru suradnju koju nastavljaju još od kada su djelovali zajedno kao Čehoslovačka beseda. Uzvanici su stoga u okviru programa posjetili Slovačku etno kuću, te su se upoznali s načinom života Slovaka na području Općine Lipovljani i okolice od 1980. godine. “U stabilizaciju objekta i etnografske obrade je uloženo nešto više od 33 tisuće eura, a ove godine smo prvi put certificirali zbirku i od Ministarstva kulture smo dobili riješenje o zaštićenoj etno zbirci koja sadržava 68 predmeta” – rekao je predsjednik Matice slovačke Josip Krajči, koji je posjetitelje upoznao i s podatkom kako lipovljanska matica jedina u Hrvatskoj posjeduje stare fotografije s negativa na staklu iz 1910. godine, odnosno fotomonografiju iznimne vrijednosti. Obilježavanju Dana češke kulture u Lipovljanima nazočili su predstavnik veleposlanstva Republike Češke Bohuslav Zavadil, gradonačelnik Grada Novska Vlado Klasan, predsjednica Općinskog vijeća Općine Lipovljani Anka Doležal, županijski predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Mirko Fedak, predsjednik Češke beseda Nova Gradiška Zdravko Konjić, predsjednik UKPD “Karpati” Ivan Semenjuk, te Marijan Lipovac (mt)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.