Nastup na 38. smotri slovačkog folklora u Iloku 04.06.2022.

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom, Savez Slovaka je ponovo organizirao festival slovačkog folklora, a domaćin je bila Matica slovačka u Iloku. Na početku, nakon domaćina, prigodne su riječi uputili i Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj, Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj te Zrinka Čobanković, izaslanica župana Vukovarsko-srijemske županije . Konzul Slovačke Republike u Hrvatskoj Zdenko Galbavý svojim je obraćanjem svečano otvorio smotru folklora.

Bio je to nakon dužeg vremena prvi ozbiljniji nastup KUD Lipa sa slovačkom plesnom koreografijom  “Žala ja travičku” i “Stracila ja bandzeru” , koju su pred mnogo godina na scenu postavili koreografi Viera Hrincova i Martin Levko, a obnovio i sada postavio  stručni voditelj i koreograf  Tihomir Krmek. Glazbu je uvježbao Vlado Dorić, a prvi su puta u sastavu svirali naši mladi glazbenici Manuel Zeman i Tamara Matejaš. Među 12 sastava koji su nastupili na pozornici u Iloku, Lipina izvedba je bila sasvim korektna i dopadljiva. U program ovog gostovanja Matica slovačka Lipovljani je uvrstila i posjetu gradu Vukovaru, te obilazak Vukovarskog vodotornja-simbola hrvatskog zajedništva. Za dobro raspoloženje i mali predah, lijepo se uklopio i objed u izletištu Gondola u Sotinu. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.