Ostvarujemo program zaštite zbirke predmeta u našoj kući 14.10.2019.

Temeljem odobrenih sredstava Ministarstva kulture RH, Matica slovačka Lipovljani treću godinu za redom, ima mogućnost obnoviti dio svoje etnografske zbirke predmeta u Slovačkoj etno kući. U suradnji s ovlaštenim konzervatorom-restauratorom mag. Perom Čavarom, tako su obrađeni i 14.listopada 2019.g. vraćeni u zbirku: drvena škrinja za žito i brašno, šivaća mašina GRITZNER iz početka 20.stoljeća, veliko drveno korito, mužar i bat, stap, vješalica, mjera za žito i 6 stolica.

Prethodno odobrenje za radove na predmetnom drvenom inventaru izdala je Uprava za zaštitu kulturne baštine-Sektor za konzervatorske odjele i inspekciju pri Ministarstvu kulture RH, Konzervatorski odjel u Sisku. U programu dalje obnove preostali su sobni i kuhinjski namještaj, te dio manjih drvenih predmeta. Usporedo s tim, vodstvo Matice poduzima dalje korake na uređenju prostora za proširenje zbirke u zatvorenom i otvorenom prostoru. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.