Sudionici Projekta Erasmus+ Kreativni čitatelj bili nam u gostima 17.10.2019.

Pošto je naša osnovna škola u Lipovljanima kao nositelj Projekta Erasmus+, transnacionalne mobilnosti Školskog partnerstva „Kreativni čitatelji“ ugostila ravnatelje i učitelje iz partnerskih škola iz Latvije, Grčke, Sjeverne Makedonije, Češke, te Splita i Vidovca, bili smo u četvrtak, 17. listopada domaćini ovoj skupini i u Slovačkoj etno kući.

O njenim stanovnicima, radu na obnovi, i radu Matice slovačke govorio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke. Zadovoljstvo viđenim očuvanim slovačkim kulturnim naslijeđem posjetiteljice iz Grčke, Češke i Latvije upisale su i u Knjigu dojmova.  Ozbiljnu potporu i opravdanje upravo ovom međunarodnom programu čini ove školske godine 37 učenika, koji su pri našoj osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima upisali predmet Slovački jezik i kulturu.

Nakon obilaska Etno kuće, u Društvenom domu u Lipovljanima, za sve goste priređen je program članova mjesnih udruga nacionalnih manjina, ali i članova KUD-a ‘Lipa’ koji su pokazali dio tradicijske folklorne baštine Hrvata i Slovaka. Najmlađa skupina je izvela dječje slovačke pjesme uz pratnju tamburaškog sastava KUD Lipa, a na izložbenim stolovima sa mazankama, krumpirovim praženinama i drugim kolačima, Maticu slovačku su ovaj puta predstavile njene članice Sonja Mokri i Slađana Krajči, a još kolača su nam podarile vrijedne Katica Turas te Ivana Klišanin. Štand su osmislile i postavile Anđelka Štelma i Marica Tisaj, a malo su pomagali David Mokri i Karlo Krajči. Za sudionike programa, ali i za goste pripremljena je zajednička večera i druženje, uz tamburaše KUD-a ‘Lipa’. Na kraju se zaplesalo i kolo, u koje su se uhvatile i gošće iz europskih osnovnih škola, sudionice europskog projekta.(tekst:jk, foto:d.smetko)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.