Povećan interes za slovački jezik u Lipovljanima 24.10.2019.

Članovi Matice slovačke Lipovljani i Vijeća slovačke manjine Općine Lipovljani uz prigodne poklone učenicima, svojom su posjetom OŠ Josipa Kozarca potvrdili vrlo značajnu suradnju na učenju slovačkog jezika i kulture. Prof. Jelena Dejanović u dvije dvorazredne kombinacije i jednoj četverorazrednoj skupini ukupno ove školske godine podučava 37 zainteresiranih učenika.

U tome raduje činjenica da je pozitivan stav o učenju slovačkog jezika i kulture iskazalo prvi puta i desetero učenika u Područnoj školi Piljenice. Koncem mjeseca studenog uz prethodnu najavu, školi u pohode su ovog puta bili matičari Marica Tisaj, Anđelka Štelma Sonja Mokri i Josip Krajči. Učenici su bili ugodno iznenađeni poklonjenim školskim priborom i malim slatkišima, a svaki je dobio majicu sa znakom Matice slovačke uz želju, da se tijekom školske godine u razredima čuje slovačka riječ, a iskazano je obećanje matičara za još zanimljivije zajedničke programe do kraja nastavne godine. Učenje manjinskih jezika, slovačkog, češkog i ukrajinskog, dio je međunarodnog projekta, koji u OŠ J Kozarca Lipovljani ulazi u drugi ciklus. O tome Josip Krajči, predsjednik Matice govori: „Ostvareni kontakti, međunarodna suradnja škole, nastavnika i učenika slovačkog jezika, daju nam jednu novu prigodu za oblikovanje društvenih aktivnosti Matice slovačke, usmjerenih na podizanju svijesti o značaju slovačkog jezika i ugleda slovačke manjine u višenacionalnoj zajednici u Lipovljanima. A to je ujedno i naš budući podmladak društva. Veselimo se zajednički tome, te ujedno zahvaljujemo svim roditeljima na potpori za učenje slovačkog jezika i kulture.“ (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.