Ozbiljni zahvati i ulaganja u slovačkom dvoru u Željanskoj 01.11.2020.

Uprava Matice nije mirovala niti ove godine, bez obzira na mnogo ukinutih programa i akcija koje su tijekom ove godine naprosto morale ustuknuti pred korona epidemijom. Nema festivala, nastupa, putovanja, ali ima se što raditi. Ako se to naravno pravodobno pripremilo i uporno tražilo. Tako je tijekom ove godine Matica slovačka Lipovljani, putem Saveza Slovaka RH i uz veliku potporu Vladimira Bileka saborskog zastupnika za češku i slovačku manjinu, uspjela u cijelosti realizirati program kapitalnih ulaganja koje je temeljem zahtjeva i programa ostvarila iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Tu su i dodatna sredstva iz Ureda za iseljene Slovake iz Bratislave, tako da se ne krije zadovoljstvo ovogodišnjom realizacijom ulaganja u uređenje i rekonstrukciju objekata u Slovačkoj etno kući. Konačno je uređena bivša staja u izložbeni prostor, izvučen je novi dimnjak na kući, sazidana je krušna peć i ispod strehe napravljen koristan prostor za druženje i pohranu alata i opreme. Vrijedni su članovi na čelu s predsjednikom Josipom Krajčijem sada dobili gotovo kompletan prostor za muzejske i kulturno zabavne sadržaje, a predstoji još uređenje dotrajale drvene zgradice radione s tesarskim i stolarsko bačvarskim alatima, te će slovačka kuća i dvorište biti prostor očuvane kulturne i prirodne baštine s društvenim i zabavnim sadržajima. Toga pogotovo u današnje vrijeme, sve više nedostaje. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.