Saborski zastupnik V.Bilek u posjetu Lipovljanima 14.06.2020.

U skladu s uobičajenom praksom obilaska područja života i djelovanja slovačkih i čeških manjinskih udruga, u nedjelju 14. lipnja 2020.g. boravio je u Lipovljanima Vladimir Bilek saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu. Prvo je obišao Slovačku etno kuću u Željanskoj ulici gdje su ga dočekali Josip Krajči i Vlado Turas, čelnici Matice slovačke, Vijeća slovačke manjine u Općini Lipovljani, a ujedno i predstavnici slovačke manjine u Sisačko moslavačkoj županiji. S obzirom na to da su radovi na dvorišnim objektima u tijeku, zahvaljujući i ove godine upravo velikom zauzimanju našeg saborskog zastupnika, predsjednik Matice Josip Krajči vrlo je detaljno predočio trenutno stanje objekta kao i namjeravane dalje korake, a sve uz investicijsku potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Ovom je prigodom g. Vladimir Bilek u knjigu posjeta upisao: „Prekrasni dojmovi očuvanja slovačke tradicije i kulture, uz puno ljubavi i volonterskog rada članova MS Lipovljani na čelu s predsjednikom gospodinom Krajčijem. Drago mi je za sve što smo zajedničkim snagama uspjeli postići. Čestitam na svemu što ste do sada uspjeli napraviti i veselim se realizaciji planova koji su u pripremi“.

Nakon obilaska slijedio je u Vijećnici Općine Lipovljani dogovoreni sastanak Upravnog odbora Češke besede Lipovljani, Matice slovačke Lipovljani, članova Vijeća slovačke nacionalne manjine Općine Lipovljani i Predstavnika slovačke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije. Teme su bile vezane na stanje aktivnosti Slovaka i Čeha u Lipovljanima kao i priprema za predstojeće  izbore i iskazivanje podrške dosadašnjoj vrlo dobroj suradnji zastupnika s udrugama, na što je Vladimir Bilek izrekao zahvalu rekavši: „Hvala članovima Upravnih odbora, vijeća i predstavniku na potpori kandidaturi za Zastupnika za češku i slovačku manjinu u Hrvatskom saboru na predstojećim parlamentarnim izborima“. U neformalnom razgovoru razmatrane su i teme manjinskog školstva, aktualna situacija s korona pandemijom i izmijenjeni planovi do kraja godine. Ovom su susretu nazočili uz spomenute još naši članovi: Sonja i Josip Mokri, Matija i Tomislav Hepner, Zlatko Brnušak, Krešimir Sudra i Marica Tisaj. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.