Slovaci na Lipovljanskim susretima 2017 01.09.2017.

Pored izložbe Nematerijalna kulturna baština Slovačke pod zaštitom UNESCOa koju je Matica slovačka svećano otvorila uoči ovogodišnjih Lipovljanskih susreta, matičari su se ozbiljno pripremili, te i ove godine, svako na svoj način, dali vrijedan doprinos u održavanju programa ove naše zajedničke trodnevne manifestacije.

Tako je u subotu do podne posložen reprezentativni štand, na kojem su matičari sažeto prikazali bogatstvo svoje višegodišnje aktivnosti, od izdavaštva, folklorne i graditeljske baštine do gastro ponude. Važno je istaći da su nam u samoj izvedbi predano i zdušno pomagali i naši najmlađi članovi, tako da je na tome zadatku kao i kasnije prezentaciji na zanimljivom štandu, bilo prisutno 20-tak članova Matice. Za tu su izvedbu zaslužni: Vlado Turas, Željko Čiž, Anđelka Štelma, Zlatko Štrban, Tomislav Hepner, Tatjana Svrdlin i Sonja Mokri. Kolače su ispekle i donijele naše članice: Marija Turas, Dijana Hepner, Sonja Mokri, Marija Živković, Jozefina Kranjčec, Anđelka Štelma, Ljiljana Bokor i Gordana Tones. Štand su vodile i goste nudile slovačkim delicijama : Marija Živković, Dijana Hepner i jako vrijedan sin Matija, Gordana Tones i Ljiljana Bokor, Sanjica Šoštarčić, Tatjana Svrdlin sa sinovima Petrom i Nikšom, te Marita Štelma i Vlado Turas.
Naši su članovi u Lipi i Liri, te kao domaćini-voditelji gostujućim kulturno umjetničkim društvima također savjesno potvrdili svoju privrženost ideji Lipovljanskih susreta.
Posebno nam je drago što su slovačku manjinu u glavnom programu u subotu naveče, pred nekoliko tisuća posjetitelja vrlo uspješno zastupali naši dugogodišnji prijatelji, članovi Matice slovačke Rijeka. Na kraju, valja spomenuti da je predsjednik MS Lipovljani Josip Krajči kao i prethodnih godina, uspješno vodio Okrugli stol LS 2017 na temu „Zaštita manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva“. Tom su prigodom svi sudionici ovog skupa razgledali i spomenutu slovačku izložbu u galerijskom prostoru na prvom katu Knjižnice i čitaonice Lipovljani.
Na kraju, u nedjelju do podne u parku, još jedan važan zadatak za naše članove, Marica Tisaj i Josip Krajči su kao članovi ocjenjivačkog suda morali kušati i odrediti čiji je fiš paprikaš najukusniji od sedam ponuđenih takmičarskih kotlića! (bio je to domaći „Šaran“ Lipovljani).Bilo je, kao i uvijek, mnogo neformalnih prijateljskih susreta i korisnih kontakata, te su za Maticu slovačku i ovi Lipovljanski susreti protekli u ozračju pozitivnih dojmova i nadasve ugodnog druženja. (mt)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.