Stara slovačka kuća – etno zbirka 6.4.2009.

Počinju radovi na obnovi stare slovačke kuće u Željanskoj ulici u Lipovljanima- to je u najkraćem jedan od zaključaka Upravnog odbora MS Lipovljani sa sjednice od 06.04.2009.g.

Dogovoren je početak pripremnih radova u travnju i svibnju sa nekoliko radnih akcija članova i simpatizera Matice slovačke Lipovljani. O točnim danima obavijestit ćemo i ovim putem sve zainteresirane, kada bi izvršili čišćenje i djelomičnu sanaciju kuće i dvorišnih objekata.

Iza toga slijedi građevinski izvid i snimak eksperta za slovačku graditeljsku baštinu. Konačno, do lipnja očekujemo i izradu prijedloga revitalizacije zatečenih objekata sa novom namjenom (etno zbirka starog doma).

Potvrda je to odlučnosti članova MS Lipovljani, da se višegodišnjim upornim marom i ulaganjem, očuva preostali dio materijalne zaostavštine slovačkih doseljenika u “Dolnje zemlje”. Za ostvarenje ove zamisli podršku su dali doznačenim sredstvima: Ured za iseljene Slovake Vlade Republike Slovačke, Vlada RH iz proračuna- posredovanjem i velikim zauzimanjem saborske zastupnice Čeha i Slovaka Zdenke Čuhnjilove, te općina Lipovljani u nekoliko navrata.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.